Ordningsregler

Reviderade 2023-05-22

Ordningsregler i Brf Riten har utgivits i tre delar:
● Den första delen anger allmänna ordningsregler, som framgår av följande dokument.
● Den andra delen omfattar ordningsregler för tvättstugan. Dessa finns anslagna i tvättstugan och kallas ”Ordningsregler för tvättstuga”.
● Den tredje delen anger regler för egna planteringar och förändringar i den yttre miljön och kallas ”Egen komplettering av uteplatser eller altan, planteringar”.

Vi har ordningsregler för att påminna oss om några enkla saker som främjar ett gott grannskap och om sådant som påverkar föreningens ekonomi. Naturligtvis är de flesta av oss tillräckligt förnuftiga att klara detta utan skrivna regler, men det är också ett bra stöd. Såväl för den enskilde medlemmen som för föreningen som helhet. Dessa regler kompletterar vad som sägs i Brf Ritens stadgar.

§1 Felanmälan, underhåll och service

Jourservice för reparation av sådant som föreningens gemensamma egendom skall endast nyttjas i akuta situationer. I övriga fall görs felanmälan till styrelsen, alternativt HJT Service, se anslag i trapphus.
Alla reparationer och underhåll av utrustning i medlemmars lägenhet bekostas av medlemmen.

§2 Soprum, sophantering, grovsopor

Sopor skall lämnas i något av föreningens två soprum. Se till att dörren är ordentligt stängd när du går därifrån. Vi har källsortering och det finns angivet i soprummet var de olika soporna ska slängas. Undvik att överfylla sopkärlen.Renhållningsverket tar inte hand om sådant som faller på sidorna, det får vi betala extra för. Grovsopor som bord, sängar, cyklar, elektronik, kemikalier etc får ej slängas i soprummet. Detta måste ni själva transportera till återbruket.

§3 Trapphus och loftgångar

Trapphus & loftgångar skall hållas fria från personliga ägodelar. Cyklar med mera får ej förvaras där. Detta krävs för att städning skall kunna utföras. Det krävs också för att utrymningsvägar skall vara framkomliga –för dig själv och för ambulans- och brandpersonal. Betänk att din disponibla lägenhetsyta slutar vid din ytterdörr. Soppåsar skall inte förvaras i trapphus eller på loftgångar. Detta är obehagligt för dina grannar och blir en sanitär olägenhet. På loftgångar drar det dessutom till sig fåglar, råttor med mera.

§4 Nedskräpning

Använd papperskorgarna på gården om du behöver slänga något utomhus. Använd inte balkong eller uteplats som ”skräpupplag” eller förråd. Kasta inte fimpar och skräp från balkonger och loftgångar.

§5 Mattpiskning, vädring av sängkläder med mera

Mattpiskning för endast göras på piskställningarna på gården. Att skaka mattor eller annat från balkongen är inte tillåtet. Häng inte mattor eller sängkläder på balkongräcket.

§6 Parkering och garage

Parkering av bilar skall göras på egen reserverad/hyrd plats eller i garage. Man får inte använda gästparkeringen. Gäster skall ställa sig på markerad gästparkering. Vi får inte nyttja grannföreningens gästplatser.

Parkering eller uppställning av fordon får inte göras på innergård, gång-och cykelbanor eller på gräsmattorna. Biltvätt eller annan fordonstvätt får inte förekomma.

Endast enklare reparationer av egen bil är tillåtet i garaget. Brandfarlig verksamhet får absolut inte förekomma, så som svetsning eller liknande.

Föreningens styrelse kontaktas vid behov av parkeringsfrågor.

Det finns fyra (4) typer av parkeringsplatser i föreningen:

  1. parkeringsplats i garage (max 1 per hushåll)
  2. parkeringsplats med motorvärmare (max 1 per hushåll)
  3. parkeringsplats med laddstolpe
  4. parkeringsplats utan någon elstolpe

Varje hushåll får maximalt ha två parkeringsplatser sammanlagt med undantaget att ett hushåll kan inte ha två garageplatser eller två parkeringsplatser med motorvärmare.

Förutsättningen för att få parkering eller garage är att en person i hushållet har ett fordon registrerat i sitt namn eller är registrerad som brukare av fordonet.

Förutsättningen för att få mer än en parkeringsplats är att hushållet har mer än ett fordon som uppfyller nämnda villkor och att samtliga hushåll i föreningen med behov åtminstone har fått en p-plats.

Det är inte tillåtet att hyra ut p-platser eller garage i andra hand.
Det är inte tillåtet att ha avställda fordon på p-platser eller i garage.

Den som vill ladda elfordon i motorvärmaruttaget måste skaffa ett utlåtande från behörig elektriker. Utlåtandet ska lämnas till styrelsen.

§7 Trafik på gården

Biltrafik inne på gården är endast tillåten för nödvändig transport. Bommen mellan A-och C-huset, skall hållas stängd för att förhindra okynnestrafik. Körning med motorcykel och moped skall också vara begränsad och hänsynsfull.

§8 Cyklar, mopeder och motorcyklar

Cyklar och mopeder skall parkeras i eller vid cykelställen (öppna eller täckta). Motorcyklar är olämpliga att parkera på innergården. Den medför skaderisk för bland annat barn och onödigt buller.

§9 Gårdar, gångtrafik och lekytor

Vi har många planteringar som inte skall användas som lekytor och gångstråk. Använd vett och förstånd och gena inte igenom planteringar. Gör inga onödiga gångvägar över gräsmattorna. Säg ifrån om någon skadar buskar och blommor. Alla måste respektera enskilda medlemmars närområden kring uteplatser, balkonger och altaner. Närområden är inte heller lekytor. Å andra sidan får inte den enskilde medlemmen göra anspråk på vilka ytor som helst. Detta och vad som får anläggas av den enskilde medlemmen anges i dokumentet ”Egen komplettering av uteplats eller altan, planteringar”. Det ligger stora ekonomiska värden i gårdsanläggning och vi skall gemensamt hålla ordning på det som händer och sker på gården.

§10 Buller

Detta är de känsligaste områdena när det gäller trivsel för alla. Vattenspolning, spikning, borrning, mattpiskning, hög musik et cetera skall göras på sådana tider att det innebär minsta olägenhet för grannarna. Den morgonpigge eller den kvällspigge skall tänka på att många människor inte uppskattar störande verksamheter kl 08.00 en söndagsmorgon. Använd sunt förnuft och visa hänsyn. Tänk på att bullrande verksamhet blir extra påträngande när det normalt är tyst, såsom kvällar, nätter och morgnar. Störande buller skall därför inte förekomma före 08.00 och efter 22.00. Använd inte din tv, radio, stereo eller ditt musikinstrument så att du tvingar dina grannar att också höra på det. Gäller även på dagtid. Om du skall ha fest så är det en fin gest att förvarna sina grannar om man räknar med att ha en bullrande tillställning.

§11 Grillning

Det är inte tillåtet att använda koleldad grill på balkong, altan eller uteplats. På dessa ställen finns eluttag. Elektrisk grill får användas. Du får även använda gasolgrill, betänk dock på hur gasoltuben förvaras. Du får förvara gasoltuben (P11, 26 liter som störst) på öppen balkong, på inglasad balkong får ingen gasoltub förvaras. Du får ej förvara gasoltuben i ditt förråd eller garage på grund av brandrisk. Det finns ingen brandvägg mellan förråden eller mellan garagen.

§12 Förråd, förvaring

Trapphus och källargångar får absolut inte användas som förrådsutrymme. Till varje lägenhet hör ett reserverat förråd. Förrådet städas av innehavaren. I förrådet får inte brandfarliga vätskor eller gasbehållare förvaras. Förrådet får inte användas som mekanisk verkstad, till exempel för arbete med mopeder eller motorcyklar.

§13 Försvåra för tjuvar och vandaler

Vi måste tänka på att skydda våra bostäder och gemensamma delar i föreningen! Gör ditt bästa genom att: Se till att entrédörrar är stängda på tider då de skall vara låsta. Lämna inte en entrédörr öppen i onödan. Det ökar uppvärmningskostnaderna som bara kråkorna har glädje av. Se till att källardörrar, tvättstugedörr och fönster är stängda. Lämna inte dörr mot loftgång öppen. Vi måste alla hjälpa till att ha uppsikt över vår förening och tillhörande lokaler, byggnader och gård. Var inte rädd att säga till den som bär sig tanklöst åt. Ring polisen om du märker att ett inbrott eller annan förseelse inträffat! Notera tid och händelse, när något ser skumt ut. Det kan vara bra att komma ihåg i framtiden.

§14 Nycklar

Det är bara auktoriserade låssmeder som har rätt att göra extranycklar. För att få extranyckel krävs det en rekvisition från styrelsens nyckelansvarig. Samtliga nycklar i föreningen är registrerade. Kostnaden står medlemmen själv för.

Av oss alla krävs att vi underordnar oss sådant som bestämt av Västerås Kommuns Ordningsstadga. Här finns bland annat regler om hållande av husdjur. Som tillägg till detta gäller inom vår förening att inga husdjur får gå lösa utan ägarens tillsyn. Både hundar och katter skall rastas på sådant sätt att hygienproblem inte uppstår och att obehag för andra medlemmar inte uppkommer.

§15 Allmän ordning, övrigt

Styrelsen äger rätt att bortforsla sådant som förvaras eller uppställs på sätt som strider mot denna ordningsstadga. I svårare fall görs bortforslande eller omhändertagande på medlemmens bekostnad.

§16 Bygga om utomhus

Vill du bygga om utomhus, exempelvis på balkong eller altan, ska du först kontakta kommunens byggnadsnämnd för att se om byggnationen kräver bygglov. Sedan ska du kontakta styrelsen för synpunkter.